WWW.HEGGMYR.NO

GLÍMA FRA HEGGMYR

Natt til mandag kom lille Glíma til verden. Er litt trege med oppdatering, for her har det nesten gått i ett! Glíma hører nemlig til et av de 5% føllene som trenger litt hjelp av mennesker. Hun har lagt litt krøllete i mammas mage, og derfor er det noen sener i frambeina som er for korte.

Dette er normalt nok i større eller mindre grad, og vi har hatt flere kalver som har hatt samme problem tidligere.Det som må gjøres er at beina må strekkes og føllet må stimuleres til å bevege seg. Helst på hardt underlag. Vi ser alt fremgang på lille Glima.

Det som ikke var så greit, er at som følge av disse beina, er lille Glíma ganske klumsete i forhold til et normalt føll. Når man så kombinerer det med ei uerfaren mamma, fikk vi som resultat et føll som ikke klarte å die mora på egenhånd og dermed heller ikke fikk i seg nok råmelk. For føll er den første råmelka livsviktig, og den må de få i seg så raskt som mulig etter fødselen. Vi vet at Glíma ble født ei gang mellom kl 22.30 og kl 01.00 på natta. Etter å ha observert henne og Elja ei stund bestemte vi oss for å melke Elja og gi melk på flaske til Glíma. Da vi gjorde det hadde det sansynligvis alt gått for lang tid. I tillegg var det begrenset hvor mye melk vi fikk ut av Elja. Etter dette har vi vært i stallen hver 2,5 time og hjulpet Glíma med å få melk.

 

                                                             På ettermiddagen 17.mai fikk Glima feber. Så da var det bare å ringe            veterinær fortest mulig.Det endte med at vi fikk tak i Bjørg Siri på Sørlandets Dyreklinikk, og det ble avtalt at vi skulle komme ned dit med føllet. Da vi kom ned var Glíma ganske så slapp. Hun fikk straks væske intravenøst, antibiotika og etter en blodprøve som viste at hun hadde for lite antistoffer i blodet fikk hun også plasma. Statusen nå er at Glíma virker mye piggere og drikker selv fra mora med kun litt hjelp. Hun blir værende til observasjon på klinikken iallefall ut dagen. Etter det håper vi at vi kan ta med oss et friskt føll hjem.

19/5-11

Lille Glíma og mamma Elja er fremdeles på klinikken. Det går veldig greit med baby. Hun drikker av mora og virker pigg. Ser også ut til at forholdet mor-datter blir bedre. Elja har begynt å bli irritert på folka som skal inn og dille med babyen hennes. Vi har isammen med veterinæren avgjort at hestene blir stående på klinikken fram til fredag. Da er antibiotikakuren ferdig og lille Glima har fått samlet krefter til hengerturen hjem.

20/5-11

YES!!! Glima er hjemme igjen!!!! Nå har vi en frisk fole som drikker litt melk, hopper og spretter rundt, sover litt og drikker litt mer melk. Livet er herlig!!!!

4/6-11

Den 30. mai skjedde det som ikke skulle skje =( Da Kåre kom i stallen på morraen lå Glima død i boksa. En trist og alt for brå slutt. Finner ikke flere ord å skrive... 

Tilbake til startsiden